Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2007

Καλά Χριστούγεννα!

Ένας φίλος μου έλεγε τις προάλλες: “Καλά τα καταφέραμε, τον φάγαμε κι' αυτό το χρόνο. Στείλτε τώρα και τον επόμενο, θα τον φαμε κι' αυτόν”. Πράγματι, καλά ήρθαν τα πράγματα, τουλάχιστον ως προς το χρονισμό τους. Τέλος σχολικών μαθημάτων, τέλος συνδικαλιστικής κίνησης, τέλος εκλογών, διακοπές. Αφήνουμε λοιπόν, προς το παρόν, την τρέχουσα πολιτική-συνδικαλιστική επικαιρότητα, αναβάλλουμε τις αναλύσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων για του χρόνου και μιλάμε λίγο για τα Χριστούγεννα. Ποιος ξέρει, μπορεί αυτή η αναβολή να μας κάνει και καλό! Μέχρι του χρόνου θα έχουν ωριμάσει κι' άλλο οι σκέψεις μας και η κρίση μας κι' έτσι η εκτίμηση των πρόσφατων εκλογών θα γίνει από μεγαλύτερη απόσταση, πιο αντικειμενική, πιο ψύχραιμη, πιο κριτική.

Χριστούγεννα λοιπόν και πάλι Χριστούγεννα. Στο σχολείο μας είχαμε κι' εμείς γιορτή, όπως και σ' όλα τα σχολεία του κόσμου. Όμως σ' εμάς, στο σχολείο της Δικαστικής Φυλακής Διαβατών, ήταν οι αντιθέσεις οξύτερες, δεν περάσαμε μία “επίπεδη” γιορτή. Η συναισθηματική φόρτιση, που ούτως ή άλλως συνοδεύει τις χριστουγεννιάτικες γιορτές, διογκωμένη πολλαπλά μέσα από τα κυκλώματα του ενισχυτή της φυλακής, έδωσε διπλό αποτέλεσμα: Από τη μία μεριά ένωσε τους μαθητές μας στην ομαδική προσπάθειά τους να οργανώσουν την όλη εκδήλωση κι' από την άλλη απελευθέρωσε το μήνυμά τους, αυτό που θέλησαν να στείλουν στον “έξω κόσμο” μέσω των προσκεκλημένων επισκεπτών μας που παρακολούθησαν τη γιορτή.

Και καλή χρονιά σε όλους!

Άννα Ρογδάκη και Βασίλης Μπάνος

4 σχόλια:

tsalimi είπε...

Καλά Χριστούγεννα, καλή χρονιά.
Καλό θα ήταν, στο, πολύ, περίσευμα του χρόνου που διαθέτετε να δίνατε με πιο πολλές λεπτομέρειες (μη απόρρητες) το κλίμα της γιορτής σ’ αυτό το ιδιαίτερο σχολείο.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Τσαλίμη μάλλον με χιουμοριστική διάθεση χαρακτηρίζεις το περίσσευμα του χρόνου μας "πολύ". Νά λοιπόν μιά πρώτη πληροφορία που βγαίνει έμμεσα : ο χρόνος μας είναι ΛΙΓΟΣ, στην ουσία δεν περισσεύει ούτε δευτερόλεπτο.

Όσο γιά το κλίμα της γιορτής, αυτό συναρτάται κυρίως με την φύση ενός σχολείου μέσα σε μιά φυλακή και με την αντίληψη που εμείς έχουμε γιά το ρόλο του. Σαν εισαγωγή γιά τη σχέση σχολείου - φυλακής μπορείς να διαβάσεις μιά ανακοίνωση που κάναμε σ' ένα συνέδριο το Νοέμβριο, βρίσκεται εδώ : Education In Prison.

Και επειδή η κάθε γιορτή είναι καλή ευκαιρία γιά γραμματισμό,έτσι και με την προετοιμασία της χριστουγεννιάτικης γιορτής έγινε εντατικός πολυγραμματισμός. Η υλοποίηση της γιορτής τη συγκεκριμένη μέρα επισφράγισε το πολύ δημιουργικό κλίμα, που είχε επικρατήσει κατά τις ημέρες της προετοιμασίας. Ήταν μιά μέρα γεμάτη από χαρά και συγκίνηση. Η θλίψη, που φυσιολογικά επακολούθησε μαζί με την επάνοδο στους καθημερινούς ρυθμούς της φυλακής, δεν ήταν αρκετά ισχυρή γιά να απαλείψει το συγκινητικό και εποικοδομητικό κλίμα της γιορτής.

Στο περιεχόμενο της γιορτής συμπεριλήφθηκαν αφηγήσεις, μουσική που τραγούδησαν μαθητές και δάσκαλοι μαζί, χριστουγεννιάτικες κατασκευές, δώρα που μοίρασε ο Αηβασίλης, αναψυκτικά και μελομακάρονα και ελεύθερες συζητήσεις στο προαύλιο με τους προσκεκλημένους μας εξωτερικούς και εσωτερικούς επισκέπτες.

Ανώνυμος είπε...

καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά για όλους!
Ήμουν εκεί.Μετά από τόσες σχολικές ή μη,χριστουγεννιάτικες "επίπεδες" γιορτές-κάτι σαν υποχρέωση που την επιβάλλουν οι μέρες-,η γιορτή στο σχολείο της φυλακής ήταν ό,τι πιο αληθινό έζησα.
Αγαπητοί Άννα & Βασίλη,μείνετε πάντα δυναμικοί και ευαίσθητοι-όπως σας γνώρισα!

filmarin

athena είπε...

Αννα,
φαντάζομαι θα ήταν πολύ συγκινητικά και κάτι διαφορετικό για όλους εκεί. Φαντάζομαι ότι δεν το βιντεοσκοπήσατε. Και πού είσαι? Πάρε κανένα τηλ γιατι έχω χάσει τα τηλέφωνά σας .....
Καλές γιορτές